 |
|
 |
 |
 |
 |
|
|

Zul Ismail, Yusof, Razif dan Nur Hazlan,
Terlebih dahulu terima kasih atas ingatan kalian semua. Alhamdulillah dan atas kehendakNya, saya masih wujud di dunia ini dan sedang merantau di negara orang. Ya, saya Cikgu Azhar Md Adnan yang mengajar Sains Pertanian dan kita menanam sayur dan menternak ayam di sebelah asrama VI. Bagi ahli PKBM, kita bersama-sama dalam banyak aktiviti. Bakar satey, memang masih kami lakukan walaupun di Norwich ini. Saya akui bahawa satey Kak Umie (isteri saya) masih yang paling sedap di sini.
Gembira betul saya bila dihubungi semula especially by my ex-students. Itulah perasaan kebanyakan guru rasanya. Kalau semuanya baru 43 tahun, maka saya pula baru 52 tahun, Alhamdulillah. Terima kasih kerana masih mengingati saya walaupun masing-masing dah punyai keluarga sendiri. Pagi tadi saya beritahu Kak Umie bahawa ada bekas murid saya dari VI contact saya through email dan dia mulalah menyebut nama-nama beberapa lagi yang masih dalam fikirannya termasuklah Halim Othman dan Saiful (bukan kata nama-nama di atas dia tak ingat!!).
Saya datang ke UK ini pada 27 March 2002. Sebelum itu saya ialah Penolong Pengarah di Bahagian Pendidikan Guru (BPG), KPM kemudian mengambil keputusan untuk membawa anak-anak saya belajar di UK. Masa tu saya bimbang melihat statistic kementerian kerana setiap tahun ratusan ribu orang pelajar graduated dari universiti tempatan each year. Masa tu juga saya lihat penguasaan bahasa Inggeris mula mendapat tempat di Negara kita. So, saya mengambil keputusan memohon cuti tanpa gaji dan tanpa biasiswa dari KPM sebab kebetulan anak saya yang sulung baru tamat SPM dan yang bongsu baru habis UPSR.
Alhamdulillah, anak perempuan saya, Nor Elyana Azhar sempat buat dua diploma di City College sepanjang tempoh di sini. Diploma in Early Childcare and Education (2005) dan Diploma in Health Studies (2008). Nak buat programme ijazah mahal, lebih £10,000.00 setahun. Diploma cuma £4,600.00 sahaja setahun. Alhamdulillah, hujung November tahun lepas saya nikahkan anak perempuan saya ini dengan suaminya sekarang di Malaysian Student Department (MSD) di London dan buat majlis persandingan di University of East Anglia (UEA) di awal December tahun lepas. Insya Allah awal January tahun depan saya akan menimang cucu. Suaminya orang Malaysia baru graduated dalam Bac. Electrical and Electronic Engineering di University of Hull di sini July tahun ini.
Anak bongsu saya, Mohd Khairul Anuar Azhar sekarang sedang buat Master Chemistry selama 4 tahun di University of Hull juga. Patut lapor diri pada Septeber 2007 tapi kami minta tangguh hingga September 2008 memberi peluang dia bekerja hampir setahun untuk kumpul duit sebabagi modal permulaan untuk start pengajian dia. Lagipun saya nak dia lalui sendiri mencari duit untuk membiayai pengajiannya sedikit. So, sekarang baru di tahun kedua. Yuran bayar sendiri £10,500.00 setahun. Menyewa rumah di Hull dan memanglah perbelanjaan membiayai pendidikan di sini amatlah tinggi. So, kami kena bekerja keras.
Setelah beberapa kali melengah-lengahkan pengajian saya yang pendaftarannya pada 01 April 2002, saya dah kehabisan idea untuk extend lagi. Akhirnya saya terpaksa juga menamatkan PhD saya. Lengah-lengah sebab saya nak anak lelaki saya tamat A Level dan masuk university di UK ini sebab matlamat saya datang sini pun untuk pendidikan anak-anak. So, bulan ini (November) saya terima surat dari Registrar UEA menganugerah ijazah Doctor of Philosophy kepada saya. Bidang saya ialah Pendidikan (Prasekolah). Visa saya tamat hujung bulan November ini. Cadang nak mohon Post Study Work Visa (PSWV) supaya saya masih dapat membantu anak lelaki saya membiayai pengajiannya Insya Allah.
So, itulah saya. Harap dengan penjelasan ini dapat menjawab kesemua persoalan yang dikemukakan oleh Zul Ismail, Yusof, Razif dan Nur Hazlan. Memang saya masih ingat dengan keempat-empatnya sebab saya dapat visualise balik muka masing-masing masa zaman sekolah.
Apa pun, saya masih boleh dihubungi melalui email, azhar2020@googlemail.com, azhar2020@hotmail.com dan azhar_adnan57@yahoo.co.uk atau invite saya di facebook saya azhar_adnan57@yahoo.co.uk. Alamat rumah saya jika ada sesiapa yg berhajat untuk berkunjung ialah di 79, Stylman Road, Bowthorpe, Norwich, Norfolk, England, NR5 9ES. Nombor telefon saya kalau call dari Malaysia 00441603 748062 00441603 748062 (rumah) atau 00447928 027295 00447928 027295 (mobile). Kalau call dari mana-mana kawasan di UK ini 01603 748062 (rumah) atau 07928 027295 (mobile).
Salam dari saya, Kak Umie, Nor Elyana dan suami (Awang Khairil Izuddin Awang Hasmadi) dan Mohd Khairul Anuar buat Zul Ismail, Yusof, Razif dan Nur Hazlan seisi keluarga.
Wassallam.
2009/11/16 moderator <moderator@vi83.com >
Salam Cikgu,
E-mail terbuka dari murid2 Cikgu:
Salam Cikgu Azhar,
First of all saya amat gembira cikgu Azhar still remember batch 83 yang sekarang nih dah masuk ..oopps err...baru 43 tahun cikgu. Glad to know you are still around (amin). Anyway, I suppose the thing that we remember aboout you is because cikgu ni kira paling macho la kalau nak compare dgn Cikgu Hibil, Cikgu Anuwar or even Cikgu Jayaratnam...(aaa sory yg nih not in the list....hehe).
You see, after more than twenty years we left the school I feel banyak benda yang kena buat tapi tak sempat nak buat.But now one thing for sure I can do is to say "Terima kasih Cikgu Azhar". During school days, cikgu have thought me a lot.Terima Kasih sekali lagi.
May be if I wrote my name cikgu tak berapa ingat sangat. Tapi batch 83 tu ada student yang kembar. Sorang 5sc5 yang sorang lagi 5Sc6. My name is Nur Hazlan Ghazalli and yang Sc6 tu Nur Hazwan Ghazalli.Batch 82 pun ada kembar tapi tak handsome macam kita orang la.
If you want to sent me and an email, I can be reach at nazuren@yahoo.com or contact me at or (off).
Regards:
Nur Hazlan Ghazalli
Ex VI boy (83)
5sc5
Assalamualaikum Cikgu Azhar,
Cikgu pernah mengajar kelas 2A2 tahun 1980 untuk Sains Pertanian. Kelas yang menarik dan ilmu yang boleh dipraktikkan hingga ke hari ini.
Boleh tahu di bidang apakah Cikgu mengambil PhD? Boleh jadi role model untuk kami juga.
Saya boleh dihubungi di razif76@gmail.com atau 6019 2253377.
Sekian.
Razif Abdul Aziz
5Sc2 1983.
Salam,
Cikgu Azhar yang ajar kita Sains Pertanian Ka? Teringat bela ayam dan tanam
sayuran dekat area hostel dulu.
Jasa beliau sebagia guru tetap dikenang.
Jazakumullahukhairan.
YUSOF, KB. Kelantan.
Salam,
Cikgu bila nak bakar satay kat Sg. Kantan lagi ?
Bila nak bawa kita pegi Taman Negara?
Zul Ismail Haji Jurit
Management Planning Section
Electro Mechanical Components Division <EMCD>
Tel :
E Mail : zulismail.jurit@my.panasonic.com
-M1-
---------- Original Message ----------------------------------
From: Azhar Md Adnan < azhar2020@googlemail.com>
Date: Sat, 31 Oct 2009 19:28:14 +0000
>Salam,
>
>Saya Cikgu Azhar MD Adnan (VI Jan 1980 - July 1985). Tertarik melihat gambar
>lama yg terpampang gambar saya semasa menjadi penasihat PKBM dulu. Teringat
>saya pada muka-muka lama dulu tapi bila dah dewasa ni agak berlainan
>pulak...
>
>Buat masa ni saya masih berada di UK baru dengan seriousnya menamatkan PhD
>saya di University of East Anglia di Norwich, England. Kalau ada sesiapa
>yang masih ingat pada saya, saya boleh dihubungi di 79, Stylman Road,
>Bowthorpe, Norwich, Norfolk, England, NR5 9ES. Telefon saya 00441603 748062 00441603 748062
>(rumah) atau 00447928 027295 00447928 027295 .Nak balik Malaysia? Tak pasti lagi. BTW good
>luck dalam setiap usaha yang dilakukan, lebih-lebih lagi dalam mengekalkan
>silatulrahim di kalangan ahli VI83.
>
>Terima kasih.
>
>
|
|
|
|
|
|
 |
 |
| |
|
|
|
| |
 |
 |
 |



Blood Drive VI83


P A T I K B U D A K
VI


.jpg)
|
 |
 |
|
| |
| |
|
 |
|